Радмила Андрејиќ (63) и Радиша (66) живееле во Швајцарија 30 години, а потоа решиле да се вратат во Србија во селото Бобово кај Свилајнец. Како што изјави Радмила за МОНДО, животот на Запад не е лесен. „Таму нема осумчасовно работно време. Таму работат 12, 16 часот, без разлика колку се зафатени“, вели таа.

Радмила истакнува дека нејзиното семејство се вратило во Србија поради носталгија. „Со Радиша имаме три деца. Дојдоа и во Србија. Всушност, нашиот постар син се врати прв, пред 18 години“, откри Радмила. По постариот син, Радиша дошла во Србија две години подоцна, а Радмила се вратила две години по нејзиниот сопруг.

„Нашите три деца се родени во Швајцарија. Постариот син всушност се роди во Јагодина бидејќи јас тогаш бев на одмор во Србија, но тој од раѓање живееше во Швајцарија. Постариот син и ќерка завршиле училиште во Швајцарија, а помалиот во Србија после петто одделение“, изјави Радмила за МОНДО.

Како што вели, нивните деца имале желба да се вратат во Србија. Радиша и Радмила сонувале за тоа 30 години. Потоа конечно дојде денот на враќањето.

„Дојдовме во селото Бобово и почнавме да се занимаваме по малку. И сега имаме аспарагус, цреши, имаме 800 ореви, 250 бадеми, имаме питоми костени, 250 јаболкници, 80 кајсии, имаме 500 парчиња боровинки“, рече Радмила.

Радмила посочува дека различноста е многу важна во земјоделството. Таа го објасни своето мислење повикувајќи се на искуството што таа и Радиша го имаат.

„Луѓето во Србија кои одлучуваат, на пример, да одгледуваат само малини, зависат само од тоа како плодот ќе вроди со плод. Лани нè роди кајсија. Од ова овошје лани имавме два до три ипол тони. Но, годинава го нема, но затоа, на пример, имаме јаболка. Јабука ни роди вагон пред минатата година. Лани ни даде и бадеми, а годинава ги има помалку. „Никогаш не е добро луѓето во земјоделството да се фокусираат на само една активност“, објасни таа.

На прашањето дали во Србија може да се живее од земјоделството, таа изјави дека „тоа никако не е златно“. „Не е златно ниту на Запад. Во земјоделството треба да се чека растенијата да вродат со плод, да се работи, а засега да се негува и да се оплоди“, вели Радмила, чии деца не се занимаваат со земјоделство туку со сопствен бизнис.

error: Content is protected !!