Денеска празнуваме три свети маченици.

Верниците денеска го одбележуваат споменот на светите маченици Евтропиј, Клеоникос и Василиска. Евтропиј, Клеоник и Василиск биле придружници на свети Теодор Тирон. Кога Теодор славно умре, тие останаа во затвор, но не беа долго осудени поради смената на царскиот управител во Амесија.

Кога дојде новиот гувернер, уште понечовечки од неговиот претходник, нареди да му ги изведат овие тројца. Сите тројца беа млади луѓе. Евтропиј и Клеоник биле родени браќа, а Василиск бил во роднинска врска со свети Теодор. Сепак, сите тројца беа како родени браќа.

Како што Света Троица е неделива, така и ние сме неделиви со вера и неразделни со љубов – порачаа пред викарот. Сите гувернерски ласкања и залудни обиди да го поткупи Евтропиј биле залудни. Имено, управникот му понудил да вечера со него, потоа Евтропиј го одбил богатството, а бидејќи обидите биле залудни, Евтропиј и Клеоник биле осудени на распнување, додека Василиск бил убиен од меч.

Ако сте несигурни, плашливи, немате доволно вера во себе, молете се на овие светци, тие ќе ви дадат сила. Ако сакате овие светци да ви дадат сила и бестрашност, кажете ги овие зборови:

– Твоите маченици, Господи, во своите маки примија непропадлив венец, од Тебе Боже наш, зашто со Твоја помош ги победија мачители и ја уништија немоќната дрскост на демоните: Спаси ги нашите души со нивните молитви. Амин.