Однапред договорената цена од 500-600 динари за килограм е шега

ТОПОЛА – Првите увезени јагоди пристигнаа на полиците на маркетите ширум Србија , а нивната цена често ги остава во недоумица клиентите дали да ги купат по парче или по килограм.

Сепак, добри вести доаѓаат од српските пластеници бидејќи првите домашни, сочни и слатки јагоди ќе се најдат во продажба за помалку од десет дена.

Драган Јовановиќ од селото Загорица кај Топола изградил оранжерии на 30 декари од својата земја во која го засадил токму овој плод и одбројува до почетокот на жетвата.

– Производството во оранжерии е многу напорен процес, но од друга страна, на тој начин може да се произведуваат јагоди кога ги нема на пазарот. Ја засадив сортата клари, која прва доаѓа до плод, за десет дена е готова за берба, а послатко од неа нема.

Драган веднаш најде купувачи за првите јагоди што треба да се соберат. Затоа се чека само бербата на плодовите, а пласманот по задоволителна цена е веќе загарантиран.

– Целата роба оди веднаш, по однапред договорена цена од 500-600 динари за еден килограм, оди како на шега. Јагодите ги продавам дури и на белградскиот пазар. Не можам да сфатам колку бараат, знаејќи дека е органски и непрскан. Многу од нив доаѓаат и сами ги берат јагодите во пластеникот, ги оставаат парите и си заминуваат. Додека некои кои засадиле подоцнежни сорти стигнуваат до жетвата, јас мојата одамна ја собрав и ги продадов по добра цена, додаде Драган.
Загориче, Јагоди, локални јагоди
фото: РИНА

Според него, јагодата не е баран овошен вид, таа брзо созрева и лесно се размножува, па овој сопственик планира да го зголеми своето садење.