Милијана од Ѓекна ја глумеше актерката Аријана Чулина, а еве како изгледа таа денес и со што се занимава.

Неодамна пишувавме за Ксенија Пајиќ , која беше многу популарна низ поранешна Југославија во 80-тите години , а уште една колешка медицинска сестра почна да гради успешна кариера во тие години.

Во далечната 1988 година, кога се емитуваше пилот епизодата од серијата „Ѓекна уште не е мртва, а кога ќе биде и ние не знаеме“, оваа продукција веднаш добива култен статус. Актерите кои играа во него, особено помладите кои се уште не се прославиле, знаеле дека тоа е веројатно улогата на нивниот живот.

Една од оние кои постигнаа толку голем успех што се уште ги нарекуваат со името што го носат во серијата е Аријана Чулина . Всушност, Милијана од „Ѓекна“ , затоа што така и се обраќаат со децении, сè до популарноста што некогаш не успеа да ја одржи.

Аријана дипломирала глума на Академијата за драмски уметности во Белград, а кога ја играла оваа улога била втора година на факултет, а денес по повеќе од 30 години оваа улога се уште се памети.

– Бев втора година кога се снимаше првата епизода. Таа улога ми беше многу важна, но бев премногу млад за да ја реализирам. Серијата ме означува цел живот и на добар начин, морам да признаам – изјавила еднаш актерката.

Хрватската актерка се уште е на истата работа, а по оваа серија глумеше во „Цимер фрај“ и во филмот „Не ми ја гледај чинијата“ од 2016 година, додека веруваме дека ретко кој би ја препознал денес. Таа денес не се појавува претерано на големите и малите екрани, но нејзината популарност не е намалена, а луѓето се уште ја препознаваат.

– Луѓето не ме заборавија иако сум стара. Може да се случи да не ме препознаат на почетокот, но потоа се сеќаваат. Не очекував дека во тие години тоа беше спој на среќни околности. Оваа серија ги освои срцата на публиката бидејќи се правеше бавно и темелно.

Денес сè се прави многу брзо. Тогаш немавме многу програми и не снимавме фуриозно, повеќе внимававме на квалитетот, а не на профитот – изјави во една прилика актерката за Курир.