Православната црква и нејзините верници денес празнуваат ден посветен на Светата великомаченичка Ирина.

Животот на овој светец беше интересен. Родена е во паганско семејство, но се посветила на христијанската вера и се крстила. Поради својата преданост на верата, таа била измачувана од четворица кралеви, но ја спасиле ангелите Божји.

Кралот Зедекија ја закопал главата во ендек исполнет со змии и скорпии, но еден ангел убил отровни животни и ја чувал девицата неповредена. Тогаш истиот цар се обиде да ја пресече со пила, но пилата се одби од нејзиното тело како камен. Тој исто така се обиде да ја врзе за тркало под воденицата и да ја пушти водата да тече, но водата не сакаше да тече, таа стоеше, па девицата остана жива и здрава. Ангелите тогаш ја отворија земјата и ги проголтаа нејзините мачители.

Кога дошла во градот Месембрија, кралот на Саворија ја убил, но Бог ја оживеал. Гледајќи го тоа, кралот го прифати христијанството со своите бројни поданици и се крсти. И така, со своето страдање и чуда, Света Ирина донесе над сто илјади пагани во Христовата вера.

На крај, таа сама легна во гробот и нареди да се затвори гробот. Четири дена подоцна, кога гробот беше отворен, таа не беше внатре. Така Ирина стана светица и маченичка, која жртвуваше сè и трпеше сè, за Бог да се слави што е можно повеќе меѓу луѓето.
Според народните обичаи на овој ден, и во чест на великомаченичката Ирина, не треба да се користат остри предмети, материјал за сечење или пила. Денес, ноктите и косата не се сечат, бидејќи се верува дека ќе донесете несреќа врз себе. Во селата, исто така, се практикува децата да пијат вода што стоела еден ден, бидејќи се верува дека тоа ќе им даде сила каква што имала маченичката Ирина.