Ова е подобро од корнишони, полесно и поздраво, никаде не гледаш загадено, ова е најздраво за тебе, а горе има планинска вода која никогаш не пресушила, но мораш да работиш, да сакаш да работиш, вели Осман. горд на својот имот во Живинице, во БиХ, покажувајќи го целото поле на голема надморска височина.

Осман вели дека од тоа парче земја под ова овошно дрво може да се издржат и две куќи, а на полето има и растение кое дава плод дури три пати годишно.

Инаку, Осман со години прави корнишони , но вели дека е многу подобро, особено кога има многу дожд како сега. Да останеа корнишоните со толкав дожд немаше да остане ништо од нив, а со ова засадување нема проблем.

Инаку, на оваа нива од околу триесетина декари, Осман и неговиот син Фахрудин (32) велат дека имаат принос од 4-5 тони, што за неколку месеци ќе им донесе приход од 20.000 КМ или 10.000 евра.

Зборуваме за јагоди, а велат дека се занимаваат со нив 14 години и се исплати – се заработува краток временски период и многу пари. Тој додава дека луѓето не му веруваат дека може да заработи толку многу, но тоа е вистината, сепак, треба да се работи, само да се работи и да се работи, додава тој.

На прашањето дали сето ова би го заменил за фирма и плата, младиот газда вели – не.

– Ова ми дава одмор… Имам маса горе, седнувам, пијам сок, испитувам, правам што треба, ја имам поддршката од моите браќа… Ова е одмор за душата, за очи, кога ќе дојдам овде… како рај… Таму е се чисто, нема загадувачи… А кога станува збор за обработка – џемови, сокови, тоа го правиме само за себе, за зимата… Ајде оставете нешто во замрзнувач, да имаме во зима – вели синот на Осман.

Татко и син работат како варвари, а кога е време за жетва им помага целото семејство, на жетвата доаѓа и оженетиот брат лекар од друго место, како и деверите на сестрите кои добиле во брак.