Така се воспостави вековната врска меѓу двата народа, а страсните љубители на османлиската кинематографија можеа да добијат потврда дека и во „Империјал Истанбул“ многу го ценат нашиот говор и музика.

Во една од епизодите на популарната турска серија „Сулејман Величествениот“ се слушаше милозвучниот српски јазик.

За време на подготовките за венчавката на асистентката на Хурем Султанија Нигар-калфа, слугинката, која ја игра пејачка од Косово и Метохија, ѝ пее на невестата ноќта пред нејзиниот брак на наш јазик.

Турската пејачка Сузан Кардеш, по потекло од Косово и Метохија, ја отпеа познатата севда реплика „Сејдефу мајка бујаше“ во некогаш многу популарната серија „Сулејман Величансвени“ на овие простори, оставајќи ја во чудење локалната милионска публика која будно ги следи новите настани. на култните османлиски личности.

Така се воспостави вековната врска меѓу нашите два народа, а страсните љубители на османлиската кинематографија можеа да добијат потврда дека и во „Империјал Истанбул“ многу го ценат нашиот говор и музика.

Погледнете како звучеше оваа песна во популарната турска серија:

error: Content is protected !!