Kога е потребен дијабетес за следење и редовно мерење на шеќерот во крвта. Нормата на гликоза има мала разлика во возраста и е иста за жените и за мажите.

Просечниот индекс на гликоза на гладно е помеѓу 3,2 и 5,5 mmol / l. По оброкот, нормата може да достигне 7,8 mmol / l.

За да се добијат точни резултати, анализата се прави наутро, пред јадење. Ако анализата на капиларна крв покажува резултат од 5,5 до 6 mmol / l, ако отстапување од нормата лекарот може да дијагностицира дијабетес.

Ако се земе крв од вена, резултатот од мерењето ќе биде многу поголем. Нормата за мерење на венска крв на празен стомак не е повеќе од 6,1 mmol / l.

глукометар
Анализата на венска и капиларна крв може да биде неточна и несоодветна ако пациентот не ги почитувал правилата за подготовка или бил тестиран по диета. Прекршувањето на податоците може да резултира со фактори како што се стресни ситуации, присуство на секундарна болест и сериозни повреди.

Нормална гликоза
Инсулинот делува како главен хормон, кој е одговорен за намалување на нивото на шеќер во крвта.

Се произведува со помош на бета клетките на панкреасот.

На индикаторите за зголемено ниво на гликоза може да влијаат следните супстанции:

Надбубрежните жлезди произведуваат норепинефрин и епинефрин;
Други клетки на панкреасот синтетизираат глукагон;
Тироиден хормон;
Поделбата на мозокот може да произведе „команден“ хормон;
Кортикостерон и кортизол;
Секоја друга супстанција слична на хормони.

Постои дневен ритам, според кој најниското ниво на шеќер се фиксира ноќе, од 3 до 6 часот, кога човекот спие.

Дозволеното ниво на гликоза во крвта кај жените и мажите не треба да надминува 5,5 mmol / l. Во меѓувреме, вредностите на шеќерот може да варираат со возраста.

Така, по 40, 50 и 60 години поради стареењето на телото може да се забележат секакви прекршувања во работата на внатрешните органи. Ако бременоста се случи на возраст над 30 години, може да се појават и мали отстапувања.

Постои посебна табела во која се пропишани нормите за возрасни и деца.

Најчесто, единица гликоза во крвта користи mmol / литар. Понекогаш се користи друга единица – mg / 100 ml. За да дознаете кој резултат е добиен во mmol / литар, треба да ги помножите податоците од mg / 100 ml со 0,0555.

глукометар

Дијабетес мелитус од кој било тип предизвикува зголемување на гликозата кај мажите и жените. Пред сè, на овие податоци влијае храната што ја користи пациентот.

За да го одржите нивото на шеќер во крвта нормално, треба да ги следите сите упатства на вашиот лекар, да земате хипогликемични лекови, редовно да ја следите вашата исхрана и да вежбате.

Нивоа на шеќер во крвта кај деца
Нормата на нивото на гликоза во крвта кај деца до една година е 2,8-4,4 mmol / l.
На петгодишна возраст, нормите се 3,3-5,0 mmol / l.
Кај постарите деца, нивото на шеќер мора да биде исто како кај возрасните.
Ако индексот од 6,1 mmol / l е надминат кај децата, лекарот пропишува тест за толеранција на гликоза или тест на крвта за да се утврди концентрацијата на гликолизиран хемоглобин.

Како е тестот за шеќер во крвта
За да се провери содржината на гликоза во телото, анализата се прави на празен стомак. Оваа студија се пропишува доколку пациентот има симптоми како што се често мокрење, чешање на кожата, жед што може да укажуваат на дијабетес мелитус. За профилактички цели, студијата треба да се спроведе за 30 години.

Крвта се зема од прст или вена. На пример, ако постои неинвазивен мерач на гликоза во крвта, можете да тестирате дома без да контактирате со лекар.

Таков уред е погоден затоа што е потребна само една капка крв за истражување на мажите и жените. Вклучувањето на таков уред се користи за тестирање кај деца. Резултатите може да се добијат веднаш. Неколку секунди по мерењето.

Ако мерачот покажува прекумерни резултати, контактирајте со клиника каде што може да се добијат попрецизни податоци за мерење на крв во лабораторија.

На клиниката беше направен тест за гликоза во крвта. Не можете да јадете 8-10 часа пред тестирањето. По собирањето на плазмата, пациентот зема 75 g гликоза растворена во вода и го поминува тестот по два часа.

Ако по два часа резултатот покаже 7,8-11,1 mmol / l, лекарот може да дијагностицира повреда на толеранцијата на гликоза. При брзини над 11,1 mmol / l, се открива дијабетес мелитус. Ако анализата покажала резултат помал од 4 mmol / l, треба да посетите лекар и да подлежите на дополнително испитување.

Ако најдете повреда на толеранцијата на гликоза, обрнете внимание на вашето здравје. Ако одвоите цело време за да се обидете да заздравите, развојот на болеста може да се избегне.

Во некои случаи, индикаторот за мажи, жени и деца може да биде 5,5-6 mmol / l, што укажува на средна состојба, наречена преддијабетес. За да спречите дијабетес мелитус, треба да ги следите сите правила на исхрана и да се откажете од лошите навики.

Со очигледни знаци на болест, тестовите се прават наутро еднаш на празен стомак. Доколку нема карактеристични симптоми, дијабетес мелитус може да се дијагностицира врз основа на две студии спроведени во различни денови.

Пред студијата, не мора да следите диета, така што резултатите се сигурни. Во меѓувреме, не можете да јадете големи количини на слатки. Вклучувањето на точноста на податоците може да биде под влијание на присуството на хронични болести, бременоста кај жените и стресот.

Невозможно е да се прават анализи кај мажи и жени кои претходниот ден работеле во ноќна смена. Пациентот треба добро да спие.

Студијата треба да се спроведува на секои шест месеци кај луѓе на возраст од 40, 50 и 60 години.

Вклучувајќи тестови се даваат редовно ако пациентот е изложен на ризик. Полни се со луѓе, пациенти со наследни болести, трудници.

Фреквенција на анализа
Ако здравите луѓе треба да ги анализираат нормите на секои шест месеци, пациентите на кои им е дијагностицирана болеста мора да се прегледуваат три до пет пати на ден. Фреквенцијата на тестови за шеќер во крвта зависи од типот на дијабетес што се дијагностицира.

Луѓето со дијабетес тип 1 мора да истражуваат секој пат пред да инјектираат инсулин во телото. Со влошување на здравјето, стресна ситуација или промена на животниот ритам, тестирањето треба да биде многу почесто.

Во случај на дијагноза на дијабетес мелитус тип 2, тестовите се прават наутро, еден час по оброците и пред спиење. За редовно мерење потребно е да се купи пренослив метар.

error: Content is protected !!