Неколку верници и монаштвото на манастирот Свети Лука во Босна недалеку од Варварин вчера, минатата година на вториот ден од Велигден, беа сведоци на големо чудо.

Бевме десетина луѓе во црквата во моментот кога се случи и тој настан беше навистина неверојатен, голем благодет! Тоа е нешто што не може да се опише со зборови, особено што доаѓа во моментот на оваа невидена криза. Кога плачеа иконите, во светилиштето владееше голема радост, се чувствував смирен после толку денови страв и неизвесност поради епидемијата и се. Сите верници веднаш дојдоа да ги целиваат иконите, да мирисаат на мирото и да се помолат. Потоа се одржа величествена литургија. Овој ден никогаш нема да го заборавам – еден од верниците ги сподели своите впечатоци“.

Монахот Лука од манастирот на светиот апостол и евангелист Лука изјави дека ова не е прв пат споменатите икони во Соборниот храм посветен на Свети Лука Помазаник, но дека овој настан секако имал голема тежина и носи силна порака дека дури и во овие тешки и предизвикувачки времиња наши.

Кога на големи празници како што е овој и во време на големи неволји тече иконата миро, ни се покажува благодатта и милоста Божја, ни се испраќа порака дека мора да истраеме во напорите и никогаш да не се откажуваме. Иконите наеднаш почнаа да мироат пред почетокот на светата литургија, мирисот се рашири низ светилиштето, сите го видоа и почувствуваа мирисот, немаше потреба да се привлекува внимание на него. Благодарен сум на Бога за се – вели отец Лука.

– Од 2002 година иконата Свети Лука е миро, а иконата на новомаченикот Царевиќ Алексеј Романов од Божиќ 2006 година. Неколку пати годишно прават миро, понекогаш пет-шест пати, нема правила кога се случува. , единственото правило што го знаеме е дека иконата на Свети Лука треба да биде украсена со свежо цвеќе, па затоа ги менуваме цвеќињата на секои десет дена. Последен пат за Свети Сава полија миро – ни рече монахот Лука.

error: Content is protected !!