Околината на Алиона, па дури и нејзините родители не беа среќни бидејќи таа не личеше на нив и се сомневаа дека нејзината мајка е неморалнА.

Алиона Романова порасна слушајќи гласини дека нејзината мајка го изневерувала нејзиниот сопруг, откако мештаните истакнале дека таа не личи на нејзиниот татко. Ја навредувале и психички ја малтретирале. Но, по 38 години истражување, конечно се покажа дека таа, заедно со Ѓулсина Кудрјакова, била одгледана од погрешни родители. Откритието го шокирало семејството на Аљона, а тие биле особено шокирани кога дознале дека детето им било одземено откако лекарите во советската болница во 1982 година им ставиле погрешни ознаки на новороденчињата.

Алиона за The Sun изјави дека жената која ја одгледала се соочила со големи проблеми и потсмев од оние околу неа, дури и од сопствениот сопруг, обвинувајќи ја дека спиела со случајни мажи и не знаела чие е тоа дете. Таа има изразито азиски карактеристики како и многу луѓе во планинската сибирска република Тува која се граничи со Монголија – сепак, нејзините родители се со словенско потекло.

Така, најголемиот проблем бил што девојчето воопшто не личело на нејзините родители.

Аљона ја одгледала Валентина Баулина (78), која всушност е биолошка мајка на Ѓулсина, која ја одгледала Васиља Бајмурзина (67). Уште од детството, Алиона се сеќава на немилосрдните селски шепоти дека Валентина забременила со неа откако го изневерила својот сопруг . Таа за The Sun изјави: „Озборувањата од соседите навистина ме повредија. „Знаев дека мајка ми, која ме воспита, е пристојна, но постојано слушав озборувања и ја гледав мајка ми, која изгледаше тажно, како да чува сè за себе.

Имено, нејзината биолошка мајка Василија решила да го отфрли сомнежот и се јавила во емисијата ДНК на рускиот канал НТВ.

Уште порано, таткото на Аљона ја посетил болницата и дознал дека во соседното село има дете кое многу личи на него, а Аљона има повеќе азиска крв и коси очи, па било премногу сомнително дека е родена од родители на словенски крв.

Кога слушнала дека нејзиниот татко се распрашувал и дознал дека во селото има девојка која ненормално личи на него, Аљона ја презела одговорноста и решила да ја побара таа девојка и да се увери дали е навистина така или е само гласина.

Таа отишла во селото Покровка и го барала семејството за кое се фрлаат сомнежи. Меѓутоа, тој обид бил тотално неуспешен, бидејќи жената и ја треснала вратата во лице кога се појавила и кажала што барала.

Во тој момент сфатила дека тоа е всушност нејзината поранешна мајка.

„Кога првпат дојдов кај мајка ми, таа не сакаше да ме прими во куќата, ме исфрлија“, рече таа.

„Почна да вика, не ми веруваше и беше нервозна. Васиља рече дека се е лага, да не доаѓам повеќе кај нив дома и да не ги вознемирувам“.

Сепак, Алиона не се откажа, имаше некакви психички превирања и сакаше да ја истурка таа приказна до крај. Гулсина (девојката со која беше сменета) и Алиона, поврзани на социјалните мрежи – но речиси и не комуницираа. И години подоцна, девојчињата се судрија во Кизил, град во близина на нивните села, и почнаа да комуницираат.

„Прво ние двајца почнавме да комуницираме, како што одминуваше времето се поврзуваа и нашите семејства. Го запознав биолошкиот татко, а другите роднини ме прифатија“, изјавила Аљона.

„ Беше очигледно – личав на нив. Сите, освен Ѓулсина, имавме потемна кожа и коси очи. Таа беше многу светла. Беше јасно… Во тој момент повеќе не се плашев. Со текот на времето почна да ме боли што не живеам со нив. Дека не ме прифатија како член на нивното семејство, не ни помислија дека тоа е можно“. Ова пријателство на крајот ги доведе до ТВ шоу кое го потврди она што Алиона отсекогаш се сомневаше.

Луѓето кои ја воспитувале „многу тешко се фатиле“, дури и земале лекови за смирување некое време бидејќи не можеле лесно да ја прифатат вистината.

“Тоа се луѓето кои ме воспитаа, иако не се мои биолошки родители, им должам многу. Но, сепак сум среќен што вистината излезе на виделина. Сега знам кој сум и што сум, и знам дека мајка ми не е виновна што не личам на нив, ме заменија во болница со Гаслин“ .

„За жал, мојата биолошка мајка ја доживував како потполна странец. Имавме ладен и неискрен однос. Ја гледам, таа ми е мама, но како да не е, не знам како да објаснам. „. Не се породила мајката, туку таа што растела. Друга мајка, Васиља, признала дека резултатот од ДНК бил „многу неочекуван“ и покрај сите шпекулации и обвинувања низ годините.

Вистината излезе на виделина по ДНК тестот

Девојчињата имале 38 години кога нивните семејства решиле да направат ДНК тест. Очекувано, тестот покажа дека Василија е биолошка мајка на Аљона.

„Не верував до самиот крај“, рече таа. Семејствата сега добија извинување од болницата, но има лузни и болки кои не се санираат. Главниот лекар на родилиштето Кизил, Ала Василиева, изјави: „Многу е тешко да се заменат децата во родилиштето“. Но, сепак се случи“.

Таа даде детално објаснување за тоа како ознаките на бебињата не можеле да се измешаат – тоа се случило на крајот на краиштата – но никој од вклучениот медицински персонал не бил во болница, па дури ни жив. Докторот рече: „Штета е ако ова навистина се случило“. Лекарите си поиграа со човечкиот живот и судбина“.