Постојат многу суеверија поврзани со громот, па се верува дека кога ќе слушнете гром за прв пат во една година, треба да се тркалате на земја за да не ве боли грбот.

Она што во никој случај не е суеверие или глупост, иако многумина така го третираат, е фактот дека кога има грмотевици, електричните апарати треба да се исклучат од струја.

Како што веројатно веќе знаете, молњите и честите прекини на електричната енергија ги оштетуваат уредите, а понекогаш можат целосно да ги уништат. Сепак, многумина не знаат дека напонот на струјата што минува низ куќата не е секогаш ист – се случува да скока и да падне, а на тие скокови многу влијае гром.

Во поголемиот дел од Европа, дури и кај нас, стандардниот напон е 220 волти, а удар на гром може да ослободи неколку милиони волти, што значи дека ако гром удри некаде во близина на вашата куќа или во самата куќа, ќе останете без електронски уреди. што не можат да издржат толку многу напон.

Единствениот начин да го спречите ова е едноставно да ги исклучите сите апарати од струја кога ќе слушнете такви временски најави. И уште една важна работа е ако ви снема струја, не ги вклучувајте уредите веднаш штом се врати. Треба да почекате барем неколку минути за да се стабилизира напонот.

Што се однесува до мобилниот телефон, докажано е дека не претставува поголема опасност од гром од, на пример, клучеви или ситни предмети во џебот.

Што да правите за време на невреме со грмотевици:

– скријте се во затворена просторија со метални рабови, громобран и затворете ги вратите и прозорците

– соберете ги нозете, држете се подалеку од штекерот

– слезете во долината или каналот

error: Content is protected !!