Во 1980 година, Индонезија го основаше Националниот парк Комодо за да ги заштити змејовите Комодо и нивното живеалиште. Не требаше многу време паркот да стане дел од светското наследство на УНЕСКО и да формира чуварска служба за спречување на ловокрадството.

Комодо змејови. Предатори со име кое звучи како мит. Се појавува како фикција за хорор филмови и страшни приказни за немирни деца. Гуштери кои еволуирале и созревале во суровата клима на индонезиските острови со милиони години.

Подмолни, моќни и опасни, тие станаа едни од најсмртоносните суштества на земјата. Долги околу три метри и тешки 180 килограми ја држат позицијата на најтешкиот гуштер на Земјата.

А сепак, и покрај нивната големина, тие главно се хранат со мршојадци и птици. Кога ловат голем плен, тие тивко ги прикрадуваат своите жртви, ги гризат, а потоа се повлекуваат и чекаат. Тие се способни да го следат пленот со часови или денови додека не подлегнат на раните. Комодо змеј може да изеде 80 проценти од својата телесна тежина за само еден оброк.

Но, колку и да се големи и страшни, ниту едно суштество на светот не е половина опасно и смртоносно како човекот.

Луѓето ги палат живеалиштата на змејовите Комодо за лични цели, ловокрадците ги убиваат од истите причини.

Во 1980 година, Индонезија го основаше Националниот парк Комодо за да ги заштити змејовите Комодо и нивното живеалиште. Не требаше многу време паркот да стане дел од светското наследство на УНЕСКО и да формира чуварска служба за спречување на ловокрадството.

На најголемиот гуштер во светот му се заканува исчезнување поради климатските промени кои влијаат на намалувањето на неговото живеалиште, објави Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN).

Интересно е што за време на еволуцијата, змејовите Комодо, покрај сексуалната репродукција, развиле и способност за партеногенеза.

Во чест на кралот гуштер, за вас избравме смешно видео кое можете да го погледнете на почетокот на текстот.