Компанијата „Коста шпед“ од Печењевац кај Лесковац, која се занимава со патен товарен транспорт, сака да вработи четворица нови работници чија почетна плата ќе биде 1.000 евра. Според сопственикот на оваа компанија, Градимир Митиќ, на работниците ќе им биде исплатена и обуката за диспечер за товарен транспорт кој чини 20.000 денари.

„Како што ја отворивме компанијата минатата година, бизнисот почна да се шири. Затоа решивме да отвориме диспечерски центар за товарни возила за земјите од Европската Унија. Откако работниците ќе поминат обука, почетната загарантирана плата ќе изнесува 1.000 евра. „Не гледам дека само јас како газда живеам добро, туку дека за тоа е соодветно награден работникот кој е вработен кај мене и добро си ја врши работата“, рече тој на Решетка Митиќ.

Митиќ веќе докажал дека работодавачот, на пример, на својот вработен на есен му подарил авионска карта и патување во Париз за неговиот роденден.

„Многу луѓе кои го напуштиле Лесковац би се вратиле дома доколку нивните работодавци им дадат соодветни плати“, вели Митиќ, чија компанија моментално прехранува пет семејства.

Митиќ, кого многумина би сакале да го имаат како работодавач, пред две години ја основал невладината организација „Нови Живот“ за заштита на граѓаните со криминално минато, а токму неговата приказна го инспирирала.

„Се пријавив во Јура и Аптив во Лесковац, во млекарница, бев искрен, никогаш не криев дека во минатото имав проблеми со законот, а вратата автоматски ми беше затворена. И што ми остана? Ништо! И имам жена и три деца кои треба да ги прехранам. Дали повторно да се вратам во казнено-поправниот дом и на улица?“, прашува Градимир и забележува дека нема подобри работници од поранешните затвореници.

„Тоа го тврдам одговорно. Затоа што сите ние веќе поминуваме одредени обуки и имаме работа во затвор. Не лежиме само таму, како што луѓето замислуваат, ние работиме со полно работно време. Од друга страна, секој шеф нема да има полојален вработен од поранешен осуденик затоа што таквата личност само сака да се врати во нормален живот. Единствено што треба е да му дадеме шанса“, вели Митиќ.