Можете ли да замислите во 2023 година деца да живеат во трошни куќи, да немаат доволно кревети, да учат така што мораат да го вклучат генераторот затоа што немаат струја, да се капат во када затоа што немаат бања?

За жал, ова е секојдневието на голем број деца во Србија . Тешките услови во несоодветните објекти драстично влијаат на квалитетот на животот и детството. Во таков дом живее семејството Славујевиќ од Јаребица кај Лозница . Четири скромни деца , Дејан (15), Данка (13), Нешо (10) и Стефан (8), се малку срамежливи и тажни.

Дедо Радован , баба Олга , татко Славко и мајка Силвија со децата – три генерации во една куќа. Сиромаштијата, која се пренесува од колено на колено, е судбината на ова семејство.

Од редовни примања имаме социјална помош и детски додаток. Јас најмногу работам за плата во шума, а се занимаваме со земјоделство. Имаме кокошки, патки, крави, овци и свињи , така што децата секогаш имаат што да јадат. За жал , речиси сè друго им недостига – рече вредниот татко Славко.

Целото семејство спие во две мали соби. Дедо во кревет со две внуци, а баба со внука. Таткото и мајката спијат со најмладиот син во другата соба.

Синот Дејан е многу вреден, најмногу ни помага. Тој би сакал да студира ветеринарна медицина по завршувањето на средното училиште. Нешо е одличен ученик и навистина се труди да научи се што му треба и во овие услови. Данка би сакала да биде слаткар. Но , за да успеат во своите намери, потребна им е нова куќа, во која ќе имаат нормални услови за живот – додаде грижливата мајка Силвија.

Малиот Стефан ја изрази својата најголема желба. Желба која погодува во срцето, кога ќе сфатите дека овие малечки едноставно не знаат за топла куќа, детска соба и безгрижно воспитување .

Најмногу би сакал да добијам свој кревет и многу ќебиња, за никогаш повеќе да не ми е ладно!

Кога сиромаштијата е голема, желбите се скромни . Нивната најголема желба е да бидат топли. Покрај нова куќа , тоа би значело и приколка за трактор, како и крава .

Хуманитарната организација Срби за Србите започнува голема кампања за помош на семејството Славујевиќ. Ги покануваме сите добри луѓе да им помогнат на овие деца да ги остварат своите соништа!

Можете да ги најдете сите начини за донирање на следната донаторска платформа со притискање ТУКА!