Дали е во ред или не е во ред да се смести блиска личност (мајка, татко, баба или дедо) во дом за стари лица? Што треба да правиме?

Како што се зголемува животниот век, семејствата се повеќе се соочуваат со проблемите на нивните најблиски кои стареат. Додека многу семејства сакаат сами да се грижат за своите постари сакани, грижата може да стане отежнувачка, па тие се принудени да разгледаат некои други опции.

Многумина се загрижени за исправноста на сместувањето во старечки дом

Една од можностите во западната култура е дом за стари лица. Домовите за стари и изнемоштени лица постојат за да се грижат за возрасните кои не можат да се грижат за себе. Некои луѓе се сериозно загрижени дали е правилно да стават некој што го сакаат во домот.

Домовите за стари лица се разликуваат многу по квалитет, намена и цена. Сите гледаме вести за злоупотреба и лоши услови во некои домови, па се плашиме само од помислата дека некој што го сакаме ќе биде подложен на малтретирање.

Сепак, навредливите или несовесните домови за стари и изнемоштени лица се малцинство, а достапни се различни добри опции за оние на кои им е потребна грижа, вклучувајќи пензионерски домови кои се натпреваруваат со сеопфатни капацитети.

Некои црковни деноминации имаат свои домови за високи министри, мисионери и нивните сопружници. Затоа, кога станува збор за домашна нега, мора да се земе предвид нивото на потребната грижа, желбите на саканата личност и квалитетот на домот.

Ако семејството одлучи да се грижи за болен член на семејството дома наместо да го смести во дом за стари лица, тогаш мора да се разгледаат други работи. Потребна е самопожртвуваност за да се преземе секојдневната физичка грижа на неспособен член на семејството, а негувателката нема да биде единствената што ќе се жртвува. Потребна е жртва и други членови на семејството. Семејствата се различни, а некои домаќинства се подобро опремени целосно да се грижат за саканата личност од другите.

Потребата за таква грижа не се должи само на возраста, туку може да се појави преку болести, повреди на мозокот, деменција, Алцхајмерова болест , кома, тежок аутизам и многу други фактори.

Семејствата кои се занимаваат со тешко хендикепирани деца, родители или браќа и сестри можеби нема да можат да обезбедат соодветна грижа или трошоците за целото семејство едноставно се превисоки. Кога квалитетот на животот на целото семејство станува сериозно нарушен поради прекумерната задача да се грижи за лице со попреченост, можеби е време да се разгледаат други опции преку молитва.

Се разбира, домовите за стари и изнемоштени лица, пензионерските домови и домашната нега чинат пари. Здравственото осигурување може да се грижи за некои трошоци, но често финансиските ресурси играат голема улога во одлуката да се најде дом за стари лица.

Друг фактор е одлучувањето дали грижата во домот е правилна одлука со оглед на природата на односот со саканата личност. Саканата баба која ги дава своите најдобри години за да се грижи за семејството може да добие подобра грижа во семејниот дом отколку мрзлив, насилен татко чија огорченост влијае на секој дом во кој живее.

Нашата одговорност да ги почитуваме нашите татко и мајка останува иста, но почитта може да има многу форми (Матеј 15:4). Идеално, возрасните членови на семејството ќе бидат среќни да ја преземат улогата на старател кога некое лице не е во состојба да се грижи за себе. Сепак, ова можеби не е секогаш можно, па дури и мудро. Иако можеби не е првиот избор на семејството, домот за стари лица сепак може да биде начин да се почитува саканата личност со хендикеп кога е невозможно да се обезбеди соодветна грижа дома.

Извор: Gotquestions.org ; Превод: Весна Л.

error: Content is protected !!