Др. Беќаровски видно изреволтиран се обрати на ФБ.

CANDIDA AURIS прв пат е откриена во Јапонија 2009 година.

За разлика од останатите габични инфекции од фамилијата Кандида, нејзиното детектирање е многу покомплицирано, (кај нас скоро невозможно), а третманот дури и со најсовремените антимикотици неизвесен. (кај нас два не се достапни)

Смртноста при системска инфекција >35%-70%.

Главна причина за зараза интрахоспитални инфекции, катетри, отворени рани и НЕКОНТРОЛИРАНА УПОТРЕБА НА АНТИБИОТИЦИ !!!!

Вие и понатаму барајте антибиотик за превенција и “за секој случај”

Барем децата не ги трујте со амоксиклавче, на секое мрсулче !!

error: Content is protected !!