Во пустината Калахари останува племето Сан, бидејќи првите народи живееле на Земјата во неверојатни услови.

Истражувач на National Geographic се впушта во пустината Калахари, каде што изгледа како да нема живо суштество никаде. Сепак, тој беше во заблуда. Токму во овие необични услови, племето Сан , членови на најстариот народ – Бушманите, опстојува стотици години.

Повеќе од лавови или слонови или нилски коњи – ова е мирисот на Африка кој е толку опоен за мене.

Во ноември, тоа е мирисот на најсувата прашина – сивиот песок Калахари толку фин што можете да го почувствувате на забите до крајот на денот – и мирисот што најавува дожд.

Во научна смисла, тој мирис се нарекува petrichor-a, кога растенијата создаваат масло за време на сушната сезона, а потоа ги ослободуваат истите микроскопски зрна веднаш по првите капки. Ова, заедно со геосминот („мирисот на Земјата“) и озонот, ги сочинуваат главните мирисни ноти на Африка.

Од воздухот, земјата е во боја на суви дрвја, со црни и окер закрпи кои имитираат принт од жирафа. Вегетацијата е како исушени влакненца, испакнати од безживотната земја и додека нашето мало авионче се спушта по пистата на асфалтот, чувствувам дека слетуваме во „најмртвиот“ дел од нашата планета.

Тау Пан се наоѓа во срцето на Централниот резерват за игри Калахари. Воздухот е топол (400 C) и толку сув што дури и во затворен простор, мојата свежо измиена маица се претвора во картон за околу пет минути.

Ништо не може да живее овде – убеден сум – сè додека еден час подоцна не влеговме во пресушеното срце на некогашното езерце со кал и видовме птици: чорбаџи и чупе, пеат и цврцорат како да се двете најсреќни суштества во светот.

Потоа, ролерот со јоргованите гради го разбива монохроматскиот пејзаж, треперејќи со тиркизно и кралско сино и боја помеѓу лаванда и розова. Нереално е дека таква птица може да живее на такво место.

Но, оваа сува пустина е многу жива – чакали завиваат еден на друг како тинејџери кои пишуваат пораки во петок навечер. Во изобилство има брадавици, се појавува осамена жирафа, а изобилува орикс и куду.

А потоа, тука се лавовите – глетка на гордост, кои владеат со оваа пустелија на празен хоризонт. Тие се појавуваат како духови, во сенката на грмушките или се појавуваат на дупките за наводнување.

Еден од мажјаците има кадифено златно крзно, но носот му е целиот изгребан, а од вратот му се штрчат три боцки, како сведоци на битка што може да се види на телевизија.

Во раните утрински часови, очите на лавовите светат млечно жолто, но до пладне овие животни исчезнуваат во сенките. Сонцето превзема, го запира животот на неколку часа и сè согорува како фурункул.

Дека луѓето можат да преживеат во такво живеалиште изгледа апсурдно, иако истражувачот на National Geographic Вејд Дејвис го нарекува „чист гениј“.

Друг истражувач на National Geographic, Спенсер Велс, со својата работа докажа дека не само што секој човек потекнува од Африка – туку нашиот вид неодамна замина, во последните неколку десетици години.

Сан (или „Бушманите“) кои останаа во Калахари одлично ги претставуваат нашите најрани борби, поради што е таква привилегија да се поминува време со вода.

„Гласач“ е името што си го дал на англиски. Во Сецвана тој е Молемиси Цоокома, а на неговиот древен хоисан јазик е Ксарама.

Има преку 30 различни кликови на неговиот јазик, секој еквивалентен на одредена буква или звук на нашиот јазик. Сите овие кликови или кликови имаат значење, а слушањето на Ксарама како зборува е како одеднаш да го слушате повикот на птиците Калахари.

Според Вејд, ние користиме само 31 различен звук на англиски јазик, додека луѓето од Сан користат над 140.

„ Овие многу добро би можеле да бидат звуци што ги користеле раните луѓе“, објаснува Вејд. И кога слушам Xarama како зборува со сите тие звуци, се чувствувам како застарена верзија која стои покрај пософистициран модел со тројни поставки.
1 / 8 Фото: Printscreen Youtube / Андреј Маричиќ Пустоловине

Можеби сите ние ги правевме овие звуци како бебиња, а потоа, како што го научивме јазикот на нашите родители, заборавивме како да кликаме. Исто така, заборавивме како да правиме оган со две стапови и малку трева, или како да направиме замки од кора и гранчиња, или како да најдеме вода во најсушните времиња, или како да ги држиме лавовите подалеку ноќе или како да лечиме. каснување од змија со корен од одредена грмушка, или како да се следат антилопите, или како да се користи глава на заморче за да се намами шакал во кампот.

Накратко, заборавивме како да преживееме – и стоејќи таму, во сивата прашина на Калахари, слушајќи ги лекциите на мојот далечен братучед Ксарама, убеден сум дека тоа е вистинската причина што патуваме.

Патуваме за да се потсетиме на сè што сме заборавиле.

Овој текст на Ендрју Еванс првично беше објавен на американската веб-страница на National Geographic.