Замрзнатата цевка може да предизвика големи проблеми. Научете како да одмрзнете цевка во земја на правилен и безбеден начин.

Во моментов температурата е под нулата и многу луѓе во нивното домаќинство се соочуваат со проблем со замрзнати цевки и фонтани.

Без обработка на цевката, цевката ќе се одмрзне во следните 5-7 дена од моментот кога надворешната температура е +5 степени.

Не постои совршен начин за одмрзнување на цевката, бидејќи цевките се на различни локации и пристапот до нив е потежок. Прво, малку отворете ги славините за вода / батериите за да дозволите водата да тече кога цревото ќе почне да се одмрзнува.

Универзалното правило за одмрзнување на цевката е прво да се лоцира делот од цевката што е замрзнат. Потоа ослободете ја околината за да можете да го третирате тој дел од цевката. Начинот на одмрзнување на цевка во земја е малку потешко од одмрзнувањето на цевката на други локации. Пред сè, треба да го ископате замрзнатиот дел од цевката. Внимавајте да не ја удрите или пробиете цевката со алатката.

Потоа, треба да ја завиткате цевката со работи, крпи, сè што ја задржува топлината што е можно подолго. Кога ќе завршите, истурете го извртениот дел од цевката со топла вода. Без топла или топла вода ! Кога е во контакт со топла и топла вода, цевката би пукнала. Затоа, користете само топла вода.

Во случај вашата цевка да е внатре во зградата и надвор од ѕидот, ја загревате на ист начин од истата причина. Цевката мора да се одмрзне на бавен и безбеден начин.

Покрај овој тип, одмрзнувањето на цевките кои се надвор од ѕидот може да се направи и со помош на фен или грејач. Важно е цевката да не се загрева премногу, бидејќи би пукнала. Не се приближувајте премногу до ледената цевка со извор на топлина, туку чувајте ја на безбедно растојание. Доволно е вашата дланка да биде топла кога ја држите за цевката, додека ја загревате цевката (само одредете ја растојанието за да го добиете овој ефект).

Има малку подолг период на одржување на цевките во ѕидот, но ние ќе објасниме како безбедно да ја одмрзнете цевката во ѕидот. Бидејќи немате пристап до цевките, треба да го загреете ѕидот. За тоа користете греалки и шпорети. Секако, мора да внимавате да не го загревате многу ѕидот бидејќи може да пукне, истото важи и за плочките на ѕидот. Загрејте го ѕидот постепено и затоа што цевката може да пукне од превисока температура. Тогаш имате голем проблем кој бара отворање на ѕидот и замена на дел од цевката.

Сега знаете како правилно и безбедно да одмрзнете цевка. На вас останува да бидете трпеливи и да истраете. Одмрзнувањето на цевките трае долго и бара постојано загревање на цевките за да се одмрзнат цевките.

error: Content is protected !!