Во последниве години Грција бележи повисока стапка на раст на цените, речиси највисока во последните две децении, а на тоа следат и цените на храната.

За паричниците, психолошки изгледа како шок. На пример, гирото се веќе 4 евра, но ако ве послужат како оброк (послужени во чинија, со прибор и без тортиљи), ќе добиете 7 евра, пишува Телеграф Бизнис.

Аперол шприцот на плажа чини 8,5 евра, додека шолја „фредо капучино“ чини 5 евра. Пивото е 4,5 евра (малку) додека цените на печивата останаа во голема мера исти.

Горивото поскапе, но сепак на некои бензински пумпи е поевтино отколку кај нас. Статистиката покажува дека поскапеле овошјето, зеленчукот, маслото, маснотиите, лебот, месните производи…

Сепак, за разлика од Германија, каде што недостигаат одредени видови храна, Грција моментално има се. За тоа сведочат фотографиите што ги споделија наши сограѓани, кои престојуваа таму.

Дека цените на намирниците се високи сведочат и нашите граѓани кои живеат во таа земја, а од Н.А., кои ни доставија фотографија, велат дека обичен векна од 800 грама леб во Евија чини 2,4 евра, пишува Телеграф Бизнис.

Фотографијата ја објави на Фејсбук групата „Грција инфо“, страница на која се собираат граѓани кои летуваат во Грција, имаат недвижен имот таму или едноставно сакаат да читаат информации за таа земја и каде добил грст коментари.

Доказ за точноста на сметката од него барале многу граѓани од нашата земја, бидејќи не верувале дека лебот толку „скокнал“.

Многу локални гости со текот на времето сфатија дека се исплати повеќе да се поседува стан во Грција отколку да се изнајмуваат станови секоја година. Подоцна за некои се претвори во бизнис.

Во 2014 година во Грција беше донесен закон со кој становите може да се издаваат поединечно, па сега имаме ситуација Србите во Грција да издаваат станови на Грци.

Сите што инвестираа од 2011 до 2017 година кога цените почнаа нагло да растат, сега на некој начин имаат грутка злато, а становите можат да ги продаваат и за двојно повеќе цифри.

Најевтин и понатаму е Солунскиот регион, а Неа Каликратија е на околу 40 километри од тој град. Порано беше мало рибарско село, а денес е туристичко место со богата понуда на хотели.

error: Content is protected !!