Кога стигнала сметката, збунетиот гостин некако ја „закрпи“ бараната сума, која сепак во неверување не пропушти да ја овековечи и да ја проследи до медиумите.

Дубровник одамна е познат како еден од поскапите градови на Јадранот, но и покрај ваквата репутација, цената на пијалоците секогаш успева непријатно да ги изненади гостите на кафулето.

Така, читателот на Слободна Далмација остана без зборови кога во саботата околу пладне седна во едно дубровничко кафуле со поглед и нарача Макијато, секако едно од омилените топли напитоци во локалните локали.

Набрзо открил дека една шолја од овој пенлив утрински пијалок чини дури 40 куни (5,5 евра)!

За споредба, во Сплит цената на белото кафе е меѓу 13 и 15 куни.

Кога стигнала сметката, збунетиот гостин некако ја „закрпи“ бараната сума, која сепак во неверување не пропушти да ја овековечи и да ја проследи до медиумите.

Затоа, во Дубровник секогаш треба двапати да размислите каде се исплати да седнете и да проверите колку чини пијалокот или погледот или локацијата. Ова дефинитивно треба да се има на ум во претстојната сезона, доколку се одлучите да го посетите ‘Бисерот на Јадранот’.

error: Content is protected !!