Во празничната сезона и претстојниот Божиќен пост поголема е и побарувачката на ореви. Во споредба со претходната година, оревите се речиси двојно поскапи, па треба да се потрошат и до 1.000 денари за килограм.

„Ново е, убаво. Одбрано, ништо. Не му е гајле за ништо, тој што сака квалитет ќе плати. Тоа не е домашна задача? Тоа не е. Се увезува“, вели Душанка Периќ, продавач.

За две недели оревот поскапе за 300 денари. Според продавачите, се увезува од соседните земји, бидејќи не се произведувало дома.

Годината, ветерот сруши се, родот е нула, нема ништо, затоа е скапо, од 700, се зависи од квалитетот“, објаснува Љиљана Милутиновиќ, од Дреновац.

„Орев чини 750 динари, го купив во Босна. Се купува затоа што цената е многу поповолна од оваа домашна, увозна или веќе ланската од фрижидер. Дали е ова домашно? Е. Помало, но многу вкусно“, вели Зринка Обреновиќ, продавачка.

Порано важеше правилото дека лешниците се поскапи од оревите. Сега е поинаку.

Заедно со нискиот принос, слаб е и квалитетот. Последниве години, површините под оваа култура се значително зголемени, но родот се уште не е пристигнат од тие насади.

„Мислам дека и увезениот квалитет не е одличен, бидејќи годинава генерално пропадна што се однесува до оревите. Тие насади сè уште не достигнале целосна жетва. Дури кога ќе стигнат до полн род, ќе има поголема понуда“, објаснува Милорад

И додека домаќинките бараат рецепти за колачиња без ореви, продавачите велат дека до крајот на годинава цената на јаткастите плодови дополнително ќе се зголеми.