Седумдесет и петгодишна жена од градот Павија го доби спорот против нејзините два полнолетни синови, поради нивниот прекумерен престој во семејниот дом.

Седумдесет и петгодишна Италијанка ги тужела своите два сина, на возраст од 40 и 42 години, откако постојано барала од нив да се иселат и да живеат самостојно, што тие го одбиле.

Овој судски случај покажа дека дури и мајките од Италија можат да го изгубат трпението со своите синови, особено кога ќе пораснат.

Жена од северниот град Павија го доби спорот против нејзините два полнолетни синови, поради нивниот прекумерен престој во семејниот дом.

„Децата“ одбиле да се иселат додека нивната мајка постојано готвела и чистела на сопствен трошок.

Не сакаа да кренат прст, но не сакаа ниту да се иселат

Залудно се обидувала да ги натера да си заминат, а како што изјавила за еден локален весник „ниту еден од нив не сакал да го направи тоа “. Жената на крајот толку се изморила од ситуацијата што решила да ги тужи своите два работни сина затоа што одбиле да и помогнат во домашните работи и трошоци, јавува италијанската новинска агенција АНСА.

На мајката и здодеало синовите да живеат во „мом хотелот“, па поднела тужба до судот да ги иселат синовите. Судот застана на нејзина страна, а судијката Шимона Катерби издаде наредба за иселување на двата сина. Иако родителите имаат обврска да обезбедат поддршка за своите деца, тоа веќе не беше оправдано бидејќи овие „деца“ беа над 40 години. Така, двајцата мажи треба да се иселат пред 18 декември.
Во Италија ова стана „нормален“ феномен

Иако налозите за иселување за членовите на семејството се ретки, ова не е невообичаена ситуација во Италија, каде што над два милиони луѓе на возраст над 30 години изјавија дека сè уште живеат со своите родители во 2022 година. Младите во Италија стануваат независни во просек околу 26-годишна возраст, покажуваат податоците на италијанскиот национален институт за статистика (ISTAT). Но, сосема е вообичаено многумина да продолжат да живеат со своите родители дури и кога се постари од 26, па дури и 30 години, бидејќи младите го сочинуваат мнозинството од невработените во Италија.

Според последните податоци, невработеноста во Италија во август 2023 година во просек изнесувала 7,8 отсто, додека кај младите била дури 22,3 отсто. Згора на тоа, бројот на млади луѓе кои сè уште живеат во семејниот дом е зголемен во последните неколку децении .

Според ИСТАТ, процентот на луѓе на возраст меѓу 18 и 34 години кои сè уште живееле со своето семејство во 1983 година бил 49 проценти. Во 2000 година оваа бројка се искачи на 60,2 отсто, додека во 2009 година се стабилизира на околу 58,6 отсто. Во 2022 година, дури 67,6 отсто од Италијанците на возраст меѓу 18 и 34 години живееле со своите родители, што всушност е околу седум милиони луѓе.